Friday, January 16, 2009

It is not about Religion, It is about humanity

"It is not about Religion, It is about humanity"

Saya sungguh tertarik untuk mengulas pendapat mengenai ayat di atas. Ini bukan disebabkan agama tetapi sifat perikemanusiaan. Singkat dan pendek, tapi sangat mendalam maknanya bukan.

Usaha saya memboikot bukan setakat saya ini beragama Islam. Tetapi sifat perikemanusiaan. Sedangkan oranglain yang bukan beragama Islam pun sibuk memboikot. Tapi ada saja orang yang bangga makan kat tempat-tempat yang pada saya sangat mendukacitakan. Kerana setiap sen yang digunakan adalah satu nyawa.

Damn it!!! Murahnya nyawa mereka. Saya percaya mereka berhak untuk hidup aman dan tenteram juga.

Tadi selepas solat Jumaat, ada demonstrasi yang diadakan di depan masjid. Tindakan mereka itu pada saya tidak salah. Tapi saya rasa 'useless'. Sebab bukan si lahanat tu dengar pun. Unless, You show that yang kau tunjukkan keprihatinan kau terhadap Palestin.

Bagaimana? Edarkan risalah mengenai produk-produk yang perlu diboikot. Itu caranya. Bukan setakat berarak bawa sepanduk. Saya rasa itu memenatkan. Pada saya la. Sebab pada saya, bertindak lebih baik dari terus berkata-kata kosong.

Jadi perhimpunan aman itu seharusnya disertai dengan satu misi. Contohnya, perhimpunan mengumpul dana perubatan untuk palestin. Bukan setakat membawa sepanduk anti-Israel. Edarkan risalah berguna dan berinformasi.

Terdapat sedikit fakta yang berkaitan dengan Orang Islam dan Yahudi. Insyaallah, ada kesempatan saya akan upload cerita itu kemudian. Buat masa sekarang, saya masih dengan kudrat saya, apa yang saya mampu, saya lakukan. Selebihnya, Hanya Kau Yang Mampu...

2 comments:

myZone | When Anuar opens to public said...

judul lagu Aizad di akhir ayat...ngee

:)

edancoba said...

Betol 2 zaff.. stakat mnunjukkn prasaan nk masuk paper n mnunjuk2 pd owg yg kiter ni konon nya prihatin jer.. "buang masa kn?".. klu dr 2 msh mngunakn produk2 israil... Tp sy x bemaksud mnnjukkn prasaan 2 x baek.. ader baek nya gak.. cma dri pelu d didik... jngn skadar melaungkn ktidak puasan yg spt. zaff ckap.. "israil bkn nyer dngar pon"