Hari ni macam biasa la. Gua bangun lambat as usual. Penat siol plus mengantuk bangat. Haha, nasib baik gua belum ade anak. Kalau dah ada anak. Konpem bergolek2 dengan anak atas katil sambil cakap “Ala bucuk2 anak abah”. Wah sungguh berangan. Tapi dah diberi warning awal-awal kene habes blaja dulu baru la kawen. Wah, lambatnye. Tak ape. Sabar itu separuh daripada iman. (Kepala hanggok kau. Ni nak kawen la. Mana bleh sabar2)
Seperti biasa, konon-konon hari ni nak buat ketupat la gamaknya. 400 biji tu. Habes tangan gua calar-calar. Huwaa, tidak apa. Sangat bersabar bulan puasa ini. Mesti semua orang pelik kan. Kenapa buat sampai 400 biji. Tak ke banyak sangat tu. Selalunya 200 biji khas untuk diberi kepada jiran2. Huyoo…
Lagi 200 tu biasa la. Keluarga sendiri pun belum tentu cukup. Apa taknya, anak saudara saya sudah 19 orang. Semua kuat makan. Mak bapak diorang. Saya lagi. Nasib baik la adik saya kat oversea. Kalau tak, lagi la tak cukup. Apa taknya. Dia sorang je makan 20 biji. Huhu. Nampak je kecik. Sekali menghadap makan je orangnye semua sekali berjumlah 31 orang. Kurang2 kene potong 60 biji. Jadi 200 biji tu utk sehari makan je la. Hahaha
Tak ramai yang berbakat anyam ketupat. Termasuk la saya. Hanya reti membuat beberapa jenis sahaja. Antaranya ketupat sate, ketupat kodok, ketupat bawang comel dan ketupat bawang gemuk. Saya hanya berbakat utk 4 jenis ketupat itu. Ada lagi dua jenis saya tak tahu nak buat. Ketupat jantung dengan ketupat bantal. Weahhooo… jangan campur ketupat daun palas. Memang saya tak tahu la nak buat. Saya tahu makan sahaja.
Saya mulakan dengan memilih daun yang sesuai. Antaranya dari jenis pokok kelapa mawar. Untuk pokok jenis ni, daunnya agak tebal. Tetapi sedikit kecil. Sangat mudah di anyam dan daun dia tak mudah koyak. Saya sangat suka kalau dapat daun jenis itu. Dulu Arwah Kak Mi selalu datang ke rumah anta daun kelapa mawar. Huwaaa, rindu Kak Mi.
Jenis daun yang kedua pula yang selalu kami pilih ialah dari jenis pokok kelapa pandan. Kenapa kami pilih, sebab bau daun dia sedikit wangi. Tetapi nipis. Masih boleh di anyam. Tapi kene sedikit berhati-hati. Kalau tidak mudah koyak.
Abang saya suka menggunakan satu jenis daun lagi iaitu daun tepi rumah. Ala, maksudnya asal jumpa pokok kelapa la kan. Sabit saja daun dia. Ketupat juga jadinya. Tak ada la masuk periuk then nak makan pilih jenis daun kot. Tak sesuai.
Ade lagi la beberapa jenis daun. Tapi saya tatau la. Mak saya baru saja menanam kelapa matak. Tapi tak pasti sama ada daun dia sangat bagus untuk dikomersialkan sebagai ketupat atau tidak. Kita tunggu dan lihat.
Apa-apa pun. Selamat membuat ketupat dari saya. Saya tak ada aktiviti menarik untuk diceritakan hari ini selain dari membuat ketupat. 2 hari lagi nak berpuasa. Selamat berpuasa dan selamat beramal.
Seperti biasa, konon-konon hari ni nak buat ketupat la gamaknya. 400 biji tu. Habes tangan gua calar-calar. Huwaa, tidak apa. Sangat bersabar bulan puasa ini. Mesti semua orang pelik kan. Kenapa buat sampai 400 biji. Tak ke banyak sangat tu. Selalunya 200 biji khas untuk diberi kepada jiran2. Huyoo…
Lagi 200 tu biasa la. Keluarga sendiri pun belum tentu cukup. Apa taknya, anak saudara saya sudah 19 orang. Semua kuat makan. Mak bapak diorang. Saya lagi. Nasib baik la adik saya kat oversea. Kalau tak, lagi la tak cukup. Apa taknya. Dia sorang je makan 20 biji. Huhu. Nampak je kecik. Sekali menghadap makan je orangnye semua sekali berjumlah 31 orang. Kurang2 kene potong 60 biji. Jadi 200 biji tu utk sehari makan je la. Hahaha
Tak ramai yang berbakat anyam ketupat. Termasuk la saya. Hanya reti membuat beberapa jenis sahaja. Antaranya ketupat sate, ketupat kodok, ketupat bawang comel dan ketupat bawang gemuk. Saya hanya berbakat utk 4 jenis ketupat itu. Ada lagi dua jenis saya tak tahu nak buat. Ketupat jantung dengan ketupat bantal. Weahhooo… jangan campur ketupat daun palas. Memang saya tak tahu la nak buat. Saya tahu makan sahaja.
Saya mulakan dengan memilih daun yang sesuai. Antaranya dari jenis pokok kelapa mawar. Untuk pokok jenis ni, daunnya agak tebal. Tetapi sedikit kecil. Sangat mudah di anyam dan daun dia tak mudah koyak. Saya sangat suka kalau dapat daun jenis itu. Dulu Arwah Kak Mi selalu datang ke rumah anta daun kelapa mawar. Huwaaa, rindu Kak Mi.
Jenis daun yang kedua pula yang selalu kami pilih ialah dari jenis pokok kelapa pandan. Kenapa kami pilih, sebab bau daun dia sedikit wangi. Tetapi nipis. Masih boleh di anyam. Tapi kene sedikit berhati-hati. Kalau tidak mudah koyak.
Abang saya suka menggunakan satu jenis daun lagi iaitu daun tepi rumah. Ala, maksudnya asal jumpa pokok kelapa la kan. Sabit saja daun dia. Ketupat juga jadinya. Tak ada la masuk periuk then nak makan pilih jenis daun kot. Tak sesuai.
Ade lagi la beberapa jenis daun. Tapi saya tatau la. Mak saya baru saja menanam kelapa matak. Tapi tak pasti sama ada daun dia sangat bagus untuk dikomersialkan sebagai ketupat atau tidak. Kita tunggu dan lihat.
Apa-apa pun. Selamat membuat ketupat dari saya. Saya tak ada aktiviti menarik untuk diceritakan hari ini selain dari membuat ketupat. 2 hari lagi nak berpuasa. Selamat berpuasa dan selamat beramal.
Nota lantai: Syoknye raya tahun ni.
2 comments:
woih...manade aku mcm sampai 20 bijik!!!!aku makan 19 bijik jerk tau!!!!huahuahua
ketupat bawang gemok?huhhuhu..sy cuma tau nama ketupat palas then ketupat tak tau..bantal kot..asal nama bentuk ketupat sedap dimakan sudah..membuatnya?langsung tak tau..makan je tau.huhuhu..:P
Post a Comment