Wednesday, December 24, 2008

Jerawat di Muka

Masa mula-mula sambung blaja kat sini (tempat aku buat master ni la). Jerawat aku ni menimbun. Siap ade orang tegur lagi, macam kene chicken pox. Memang teruk. Sampai aku naik risau la weh. Jerawat tu. Bukan yang sikit-sikit. Banyak tu. Puncanya adalah sebab pencuci muka.

Set yang aku beli tu la

Aku discover kulit aku ni tak sesuai guna pencuci muka yang ada micro scrub. Tapi aku ni duk menggatal guna la Garnier Pure (Yang warna biru tu). Beli satu set ok. Pencuci muka, toner dengan moisterizer sekali la. Hengat aku tatau ke cara menggunakannya?

Pastu start guna, aku rasa kulit aku makin menipis plak. Mungkin sebab microscrub tu la yang membuatkan kulit aku makin menipis. Hurm, dah menipis tu. Naik la jerawat banyak gile. Tau je la kan. Kat KL ni udara kotor bangatnya. Cepat la je naik jerawat. So aku ambil la conclusion yang aku kene bertukar pencuci muka.

Last-last sekarang aku dah bertukar secara drastik. Dengan menggunakan sabun Dettol. Ala, sabun mandi dettol tu la. Kan anti kuman kan. So sangat la bersih. Walaupun orang cakap tak elok. Tapi aku main bantai guna je la. Sebab jerawat pun dah tak ada. Kulit aku pun semakin bersih. Jerawat dah tak ada. Tinggal parut je. Hehehe

Dulu masa blaja time undergrad dulu pun, aku guna sabun dettol gak. Ade junior aku nama Nizam tanya "Macam mana abg Zafril jaga kulit muka ye?" So aku tak jawab, aku tanye dia balik. "Bersih sangat ke kulit saya?" Then our conversation end there. Yet jawapan dia adalah sabun dettol. Sekarang aku beralih semula ke sabun dettol.

Teringin sangat nak guna Olay total effect sebenarnye bila tengok kulit Murni yang gebu tu. Sebab aku nak kawen dah kan. So kena la kulit tu cantik. Plus kene makan herba banyak. Jamu pun banyak. Bagi cantik luar dan dalam. Yer tak. Keh keh keh.

Ada sorang member blogger, merangkap kawan baik, merangkap kenalan blaja undergrad buat rawatan muka. Pergh, gile metro member aku tu. Kalah aku, tapi ape pun. "Kecantikan adalah hak milik setiap insan". So he deserve to look handsome as well la kan.

Nota kaki: Hari tu borak-borak, tiba-tiba kantoi kawan aku ni pakai sensaoil. Aku cuma senyap je. Dalam hati tak hengat. Tak cukup power ke? Atau ayat lebih direct, tak cukup besar, keras dan panjang ke?

3 comments:

you are now in my zone said...

haiyo nota kaki. mcm2.

rizz said...

hmmphh rizz pkai garnier biru tu ok je..mybe x sesuai ngn kulit muka u kowt..:)

khai said...

Nota kaki: Hari tu borak-borak, tiba-tiba kantoi kawan aku ni pakai sensaoil. Aku cuma senyap je. Dalam hati tak hengat. Tak cukup power ke? Atau ayat lebih direct, tak cukup besar, keras dan panjang ke?

~~ xbleh blah la.. xde sensert lansung..hahahahaa.. aku rasa dia nak 'upgrade' jer tu.. nak bagi kepuasan kekdahnya.. kui kui kui...