Friday, October 02, 2009

PAFA: Kod 1

Memandangkan hari ini hari Jumaat. Jadi aku nak share few words la. Sambil-sambil mengingatkan siri yang kadang-kadang terleka. Mesti korang masih ingat masa sekolah kene ade test Perkara Asas Fardhu Ain (PAFA).

So hari ni, Perkara Asas Fardu Ain yang pertama adalah mengucap Dua Kalimah Syahadah. Ini adalah kunci segala-galanya untuk menjadi muslim. Macam rumah la kan. Ade kunci. Without this key, you cannot do anything. Betul tak. Nak decorate ke, nak renovate ke.

Kod 1: Mengucap Dua Kalimah Syahadah

Maksudnya:

"Aku naik saksi bahawa tiada tuhan melainkan Allah, dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah."

Kadang-kadang bile kite terlupa daratan, orang cakap "Mengucap, mengucap, ingat Allah." So kalau ade ape ape yang boleh membawa kita tersasar jauh dari landasan agama. Mengucaplah...

Foot note: Aku tau, aku bukan la baik sangat. Bukan la sempurna sangat. Mari sama-sama mencari kesempurnaan yok...

8 comments:

E.d.Y said...

alhamdulillah..saya dah mengucap hari ni...saya masih islam...

Eazy Izzuddin said...

alhamdulillah..
yeah masih igt lagi mase skola de amek pafa...
=D

hani said...

bagus entry mcm ni..hehehehe..
anyway, awk pekaba?..rasa mcm lama giler x contact..hahaah..sibuk sungguh..:p

syaf said...

cok...betu 2..memang kite x de lah baik snagt..tp meh ler seseame try mencari jalan untuk mencari kebaikkan itew & mendapat keredhaan dari yang berkuasa...

El-Zaffril said...

Edy: Syukran jazilan

El-Zaffril said...

Eazy: Memang semua orang masih ingat punye

El-Zaffril said...

Hani: Saya memang sangat sibuk lately la... kamu pun sama kan

El-Zaffril said...

Syaf: Alhamdulillah