Thursday, October 16, 2008

Jimatkan Petrol dengan Ubat Gegat

(Petua Jimat)

Memandangkan hari ini harga petrol yang tinggi disebabkan kenaikan harga minyak global dan faktor-faktor lain, maka bermacamlah cara dilakukan untuk penjimatan petrol yang optima. Antaranya menggunakan pil fuel saver. Nampaknya sekarang kereta pun ada pil tersendiri. Kaedah ini memang terbukti berkesan tetapi harga pil itu juga mahal dan kalau dikira tolak campur.. pi mai pi mai tang tu jugak... still kena keluar duit bergelen-gelen.

Ok.. sebenarnya ada satu cara istimewa yang diadaptasi daripada penggunaan pil penjimat petrol fuel saver tersebut... Mengikut kajian dan eksperimen oleh sekumpulan engineer syarikat automotive dan benda ni telah pon dibuktikan oleh mereka.. Iaitu kita boleh mengunakan UBAT GEGAT sebagai alternatif kepada penggunaan pil fuel saver. Ubat gegat yang dimaksudkan ialah yang berbentuk pil sebesar ibu jari tangan... yang kebiasaannya kita letak dalam almari atau laci untuk elakkan daripada serangga seperti lipas dan semut. Ubat gegat ini boleh didapati secara mudah dan murah dimana-mana pasar raya dan kedai runcit..

Cara-cara penggunaannya begini yang mesti diikut untuk kesan penjimatan yang optima,
  1. Pergi mana-mana stesen minyak untuk mengisi petrol dan pastikan memilih jenis unleaded (tanpa plumbum) sahaja.
  2. Sila buat isian sepenuh mungkin tangki minyak kereta anda.. sebabnya kita tidak mahu ada ruang udara dalam tangki minyak... cuba minimumkan atau kalau boleh tidak ada langsung ruang udara..
  3. Bila tangki sudah penuh dengan petrol, anda terus memasukkan 2 biji ubat gegat yang berbentuk pil tadi kedalam tangki minyak dan tutup dengan ketat secepat mungkin... tujuannya nak kurangkan tidakbalas dengan gas dalam udara.
  4. Ok lepas itu anda boleh pandu macam biasa.. dan pastikan anda telah resetkan meter mileage anda kepada zero untuk anda melihat keajaiban hasilnya nanti.

Cara ini telah terbukti berkesan menjimatkan 25%-30% pengunaan petrol oleh kereta anda dan tidak ada kesan sampingan langsung, malahan fungsi ubat gegat tadi adalah 99% sama dengan pil fuel saver yang dijual dipasaran..bezanya cuma bentuk fuel saver yang lebih kecil. Selamat mencuba..


Testimoni :

Memang betol pasal kawan saya dan saya dah bertahun2 mengunakkannya. .Mula saya x percaya,tapi mmng dia tiap kali balik penang dari melaka dia masokkan 2 biji dalam 4 wheel dia.Saya x slalu long distance tapi skali2 saya gunakkan.Tak der pon meletop.Very effective untuk long distance. x caya contact saya 019 6602930

aku dah cuba kt keta aku dan keta bini aku. mmg jimat dan terbukti! ubat gegat x mendatangkan kesan sampingan! ramai yg x tahu psl kelebihan ubat ni. pada mulanya aku x percaya. memandangkan harga petrol dh naik dan membebankan rakyat skrg, aku xde pilihan dan terus guna ubat ni. boleh kontek aku di 0123027882 (radzi)

Aku dah cuba ke atas semua kererta aku...myvi, citra dan alfa romeo semuanya di dapati berkesan malah kereta alfa romeo aku yang selalu makan minyak dah okey dah..lancar
memang jimat..aku pakai ubat gegat plain jenama fantes tu..memang berkesan. Aku masukkan 3 biji setiap RM10 minyak. Kalau tangki penuh Myvi aku aku masukkan 24 biji. RM80.00 petrol masukkan 24 biji le..Perghhhhh dia punya pergi lancar..selalu 400 km sahaja tangki penuh...dah pakai ubat gegat boleh pergi sampai 700 km lebih...itu pasal pelesit....lebih 110 km/j...kalau bawa 80km/j aku rasa jauh lag

3 comments:

you are now in my zone said...

ubat gegat? awat tak masukkan lipas2 skali dlm tangki minyak tuh? :p haha

Duke Luce Dell'amore said...

haiyark!dah ala2 bg keta mkn panadol plak??

Anonymous said...

hurm..kajian and exsperimen?bila tu?takde pun publish..tanak amik risiko..better berjimat cermat..:P..la la la ..