Thursday, August 05, 2010

Teater Uda & Dara Best, Sebab Free

Razali Husin dan Misha Omar sebagai teraju utama

15 Julai 2010, mem’takbusy’kan diri untuk menonton teater Uda & Dara. Nak kata best sangat tu. Aku rasa still OK ke arah biasa. Tapi really, I enjoy the show. Thanks for ther advance birthday present ye Ikram sayang. Huhu, nanti ajak la lagi tengok teater kat IB for free. Thanks a lot.

Before the show start. From left, Amir, Anis dan Am

My sis, Shasha Kay (Dia datang dengan aku, El-Zaffril Kay - Hubby outstation)
Tak pernah amek gambar interior IB

Dari segi flow cerita. Not bad. Cuma aku rasa tak ada scene yang boleh aku kata ‘Wow’. But aku memang enjoy the show. Tak ada part gaduh-gaduh yang boleh mengujakan. Tak ada part bom-bom. Cuma ada part rehat tu. Huh, serius. Bile berehat tu. Feel dah kurang sikit.

Ok, lakonan semua mantap-mantap. Serius, tak macam teratak minang. Semua ada aura dia. Dari Razali Husin, Radhi Khalid, Betty Benafe dan pelakon-pelakon tambahan yang lain. Semua mantap-mantap. Cuma Misha Omar, dia boleh berlakon. Ada feel. But then agak keras sikit dan seperti pergerakannya di rancang, jadi tak nampak natural sangat.

Scene Romantik (Suka suka suka)

Susunan muzik dia biasa saja. Tak teruja sangat. Kalau Suhaimi Mohd Zain, mesti lagi mantap teater ni. Tapi bayar lebih sikit la. Dari segi lagu pula, serius aku suka. Sebab nampak the muzikal of the teater, lagu pula menepati jalan cerita. Jadi, lagu juga boleh menjadi cerita juga. Tak perlu dialog meleret-leret

Kareograf pula pada aku sangat wow. Meriah atas stage dengan menari-nari semua. Tarian semua pelakon memang mantap. Ade la nampak few pelakon tu student aswara. Maybe pendedahan lakonan dan tarian mereka sangat meluas. Jadi semua tarian nampak sharp. Walaupun off tempo, still nampak perfect. Terutama tarian Malim dan Uda. Dara, nampak keras sikit la Misha, lembut lagi sikit erk. [bukan nak kutuk Misha ok]

The show end

Teknikal pula, sound sistem la. Problem datang bile menyanyi. Sebutan tak berapa nak dengar. Sampai terpaksa tengok subtitle kat screen untuk tahu ape yang disebut. Walaupun subtitle english. Layankan je la.

Transition penukaran prop dan setting pula. Tak kemas. Lighting dah menyala, setting masih berjalan di atas stage. Huhu. Look minor, tp sebenarnya pada aku agak major la.

Overall, kalau dipentaskan lagi. Konpem aku akan tengok lagi. Pastu bawak adik aku. Konpem2 dia akan nangis. Dia kata ade few part sedih gile. Layankan je la dia nangis.

Inilah bakal pengapit saya nanti. Menepati kriteria utama (Lebih rendah daripada saya)
Justify Full
Encik Ikram pula memberi komen, "management dr segi stage n prop n wt so eva sume tu, nice. part bile ramai2 ckp, dan penggunaan byk bhs moden dlm mase sama byk ayt2 yg berbunga2 seperti di zaman kesultanan melayu melaka. berlaku kecelaruan identiti sebenarnyew." Sekian...

Nota kaki: Ini adalah pendapat peribadi semata-mata dan tidak dipengaruhi oleh dakyah-dakyah luar. Kalau tak best, aku akan cakap tak best. Ditunangkan...

5 comments:

FaizalSulaiman said...

hahaha..seronokk

ps:eh Am tu kan?join sekali rupanya:)

Mah@mahu said...

amboi cari yg taste saja pengapit... agak2 lah heheheheh

mohdikram said...

hahaha.haram el!!ahahaha btw, mane komen am tu? xde pun?

mohdikram said...

hahahaha akhirnyew msk gak komen tu.hahaha

Faz Nandra said...

wahhhhhh.. bestnya along! hehe