Wednesday, April 28, 2010

Sudahkah Anda Membayar Cukai Pendapatan

Dah bayar cukai pendapatan korang ke belum. Sape yang sudah tu baguslah. Sape yang tak declare tu, bersedia kene kompaun ataupun burn saja rebet cukai kamu. Bersedia sajalah. [Gomen tengah takde duit skrg ni]

Sedikit info ye, tak ramai orang tahu yang kamu sewajibnya declare cukai even tiap-tiap bulan majikan dah tolak cukai pendapatan secara automatik dari gaji kamu tu. Dari situ kamu akan dapat rebet cukai. Sehingga 100% (Maksudnya korang akan dapat balik duit bayar cukai korang tu).

Borang BE ni untuk orang yang makan gaji (macam aku la kan). So tarikh akhir untuk declare cukai adalah 30hb April, cepat jangan terlambat. Ada 2 cara nak declare, 1st guna borang manual (seperti dalam gambar) atau gune online (e-filling www.hasil.gov.my) Maklumat lanjut pandai-pandailah cari ye.

Nota kaki: Dapat rebet cukai bleh la gi shopping

3 comments:

mama tisya said...

tgh tgu refund dr LHDN..:)

El-Zaffril said...

Kak Aimi: Tak kene bayar pun :P

Nurul Husna said...

mls nye nk isi e-filing ni. dah nk date dua kan?