Monday, November 08, 2010

Cinta 721: 4 Disember 2009

Pagi itu, aku melangkah malas ke kampus. Sungguh tiada rasa mahu ke kampus. Tapi aku gagahkan juga. Jam 10.00 pagi aku baru sampai ke kampus.

Sampai di makmal, aku terus membuka komputer ribaku. Entah mengapa minat dan semangat untuk membuat ujikaji hari itu luntur. Lebih baik melayan aplikasi Facebook dan Khidmat Pesanan Yahoo.

Dia menegur melalui khidmat pesanan Yahoo sebaik saja melihat aku berada dalam talian.

Dia: Salam Awak
Aku: Waalaikumussalam
Dia: Ada perkara penting yang saya nak beritahu awak
Aku: Apa dia?
Dia: Saya terima awak.
Aku: Awak biar betul. Kan 1 Januari 2010 lambat lagi.
Dia: Awak percayakan saya?
Aku: Iya

Aku terus memandang ke arah rakan semakmal aku. Wajah aku terus berubah, dari seorang yang langsung tiada minat dan semangat hari itu terus berubah menjadi seorang yang ceria.

“Kenapa happy semacam je ni?”

“Dia dah terima saya.”

“Siapa? Doktor tu?”

Aku mengangguk, tidak ada perasaan yang bisa aku gambarkan dengan perasaan aku ketika itu.

“Wah, tahiah.”

Aku kemudian menyambung kembali perbualan di YM.

Dia: Tapi dengan syarat.
Aku: Apa dia?
Dia: Jumpa family.
Aku: Maksud awak, nak suruh family saya datang merisik.
Dia: Ha’ah la.

Aku terus mengambil telefon bimbitku dan mendail nombor telefon ibu.

“Hello Mak.”

“Iya.”

“Mak boleh tak pergi merisik?”

“Ha?” Nada suara mak terkejut dihujung talian.

“Iya, tak apa. Nanti saya beli cincin merisiklah. Lepas tu mak pergilah merisik ya.”

“Ok ok.”

“Oklah, nak sambung buat kerja. Assalamualaikum.”

“Waalaikummussalam.”

Talian aku putuskan. Aku memandang ke arah komputer ribaku. Dia telah menutup talian khidmat pesanan Yahoonya. Aku tersenyum.

‘Terima kasih awak...’ Desis hatiku.

2 comments:

Anonymous said...

huaa.....sweetnye....!!!

Cik Kyla said...

wahahh.. sweet. ^^ tahniah! :D