Sunday, October 04, 2015

Jepun Osaka Chapter 5: Osaka Transport.

Hamek kau. Baru berapa hari kat sini dah berjalan. Pasal belajar nanti la dulu. Pasal berjalan orang suka kan. Ok, hari ni nak bercerita tentang Osaka public transport. Public transport di Osaka sangat convinient dan murah (Murah ke dik oi?). Murah in terms of number, bukan in terms of Malaysian Currency.

Kemudahan di Japan selain menaiki Kapal Terbang untuk ke sesuatu tempat, boleh juga menaiki Shinkansen. Harga lebih kurang sama ja. InsyaAllah, Minggu depan akan merasa naik Shinkansen. Kalau dari airport dah tunjuk naik Densha, kat sini panggil JR.

Kalau di Osaka ni, lebih mudah dan murah naik Subway (Chikatetsu). Kalau naik Chikatetsu, harga tiket sehari adalah JPY800 untuk weekdays dan JPY600 untuk weekend and public holiday. Unlimited Chikatetsu ride. Kalau pakai 1 trip pass agak rugi sebenarnya, tapi kalau nak pegi satu tempat saja, ambil 1 trip pass saja.

Anyway, banyak pass disini, especially untuk tourist. So sebelum datang Japan for a trip, make sure study betul-betul, where you wanted to go. Aku malas sikit. So follow orang saja. Lagipun sibuk dengan study kan. Alasan sangat.

Ok, nak sambung berjalan hari Ahad. Tadaaaa

Contoh pass weekend, weekdays and public holiday

No comments: